Hypo had het er vorige week in zijn reactie al over: bij Beugeljong hoort een vervolg. Dat vervolg is er vandaag bij ons ook gekomen, want na Elise heeft Stef (die, zoals jullie weten, getrouwd is en nog wel met de leukste vent van dit halfrond ook) sinds vandaag ook een beugel.
In ieder geval gaan ze er zo een jaartje bij lopen, en dan nog een half jaar met zo’n stabilisatie-ding om te zorgen dat het allemaal blijft staan zoals de bedoeling is. Ik ben benieuwd.
Het voordeel is wel, dat ik Stef nu niet meer hoef te roepen – een magneet is voldoende.
Er is nog meer goed nieuws: de zwembadwerkzaamheden naderen het einde, de jongens zijn bezig met afwerking en schoonmaken – nu de verbinding naar de balanstank nog openen (en de twee laatste gaten in de wand, zie foto, dichten) en dan kunnen we het resultaat gaan bewonderen.
Ook de vijver die nogal groen was, niet vreemd voor een vijver die veel zonlicht krijgt, hebben we meteen maar aangepakt: een buis verbindt nu beide uiteinden en aan de ene kant gaan we een mechanisch / biologisch filter aanleggen met een vijverpomp aan de andere kant.
Aan de hand van de foto, waar Gatot de laatste hand legt aan het muurtje in de vijver, ga ik je uitleggen wat de bedoeling is.
Onder aan dat muurtje zie je grote gaten. Daar komen straks ruwe filtermatten in, die er dus ook weer uit kunnen om schoon te maken – want die matten vangen het eerste, relatief groffe vuil op. Denk aan vissenpoep en zo.
Achter die matten komt een laag actieve kool te liggen. Die kool zorgt voor een tweede filtering: mechanisch en biologisch. Zoek maar eens op op Internet, het is prima spul voor een vijver.
En dan komt de derde filtering: biologisch, omdat op en achter de kool substraat komt te liggen met veel planten. De wortels van die planten zorgen straks voor de laatste reinigingsslag, omdat de vervuiling die nog over is zodra de substraat bereikt wordt, dient als voedsel voor de planten.
Aan de achterste rand van de vijver (je ziet daar de leiding al uit de muur komen) achter het muurtje gaan we op de bodem PVC buizen leggen met honderden gaatjes – daardoor wordt het nu schone water gelijkmatig verdeeld opgezogen die leiding in en aan de andere kant van de vijver teruggepompt.
Een bacteriecultuur die we in het water stoppen doet de rest, hopen we. Geen algen meer, schoon en helder water en vissenpoep die sneller wordt afgebroken dat de vissen kunnen produceren. Zoiets.
O ja: en planten natuurlijk, maar deze keer in potten met substraat want de potten met zwarte grond – dat is geen succes met gravende goudvissen.
4 opmerkingen:
kijk eens op www.floatron.com werkt goed geen algen meer in het zwembad en vijver,
lees altijd met plezier jullie blog,
groeten aan mijn vriend voor altijd Jos,
Hans Willemsen Thailand
@Hans Thanx! Wij hebben in het zwembad al iets dergelijks, werk idd fantastisch - als het met de vijver niet goed gaat, is dit zeker een alternatief.
Zag trouwens bij Jos toendertijd foto's van jouw zwembadpoject- heel herkenbaar.... ;-)
Hallo Peter,
Een vraagje Hans Willemsen heeft hij in Neerpelt gewoont? Zo ja Heb jij misschien zijn email adres.Hij is een vriend van ons,maar sinds hij naar Thailand is verhuisd hebben wij niets meer van hem gehoord.
Groetjes Nel en Puk van Tuijl
Nel en Puk,
ik ben al een hele tijd naar jullie email adres aan het vissen, het is wonderlijk dat je elkaar zo weer vind via Bali !
mijn email is hanswillemsen25@hotmail.com
hoop spoedig iets van jullie te horen,
groetjes Hans
Een reactie posten