vrijdag 25 februari 2011

Uit de brand!

In januari hebben we een stukje ("Niet alles is hier leuk") gewijd aan de actie van Age en Arie, om hun Javaanse buren te helpen die hun huizen in brand hebben zien vliegen en niets meer hadden.

Bijgaand een brief en foto's van A&A, die denken wij wel voor zich spreekt....


Beste donateurs,

Nogmaals hartelijk dank voor jullie bijdragen. Er werd een totaalbedrag van € 2.240,00 opgehaald. Jullie hebben in totaal 24 mensen uit de brand geholpen ( 3 echtparen met elk 1 kind, twee echtparen en 11 singles)

In de bijlage vinden jullie een overzicht van de uitgaven.

Tijdens de loop van het proces moesten we dingen aanpassen en veranderen. We hebben alles natuurlijk zoveel mogelijk in overleg met de bewoners gedaan en dat zorgde ervoor dat de plannen van ons Westerlingen soms niet helemaal strookten met de wensen van de Oosterlingen. Dat heeft alles te maken met onze perceptie over bijvoorbeeld een mooi en net toiletje, spic en span....... dat heeft in Indonesië niet echt de prioriteit van mensen.

De belangrijkste zaken die geregeld zijn:

het aanleggen van verantwoorde elektriciteit
het leggen van betonnen vloertjes in de hutten
het leggen van simpele vloerbedekking
de aanschaf van matrasjes en bijbehorend beddengoed
de aanschaf van kleding
de aanschaf van keukengerei (wokken, lepels, vorken, borden, schalen, plastic opbergbakken)
de aanschaf van huishoudelijke middelen (bezems, emmers, wasmiddel, droogrekken)
middelen voor persoonlijke hygiëne (zeep, shampoo, tandpasta, tandenborstels, handdoeken, scheermesjes)
aanschaf van krukken
speelgoedberen en leermiddelen voor drie kinderen
het geld dat over was hebben we hoofdelijk verdeeld en in enveloppen per gezin en singles gedaan. Dat was per persoon 100.000 rupia, tegen de huidige koers € 8,50 ( de meeste mensen op deze plek verdienen minder dan 1 euro per dag)


In een eerdere email werd gesproken over het plaatsen van een muur en het verbeteren van het sanitair. Die beide punten zijn komen te vervallen, omdat de muur blijvend is en op het terrein mogen van landeigenaar geen blijvende zaken neergezet worden.

Het sanitair had voor de bewoners zelf geen prioritiet.

Sommige mensen dachten ook dat we voor deze mensen nieuwe woningen gingen neerzetten. Dat is nooit de bedoeling geweest. Na twee dagen waren ze zelf van allerlei materialen al weer bezig een grote loods op te zetten, waarbinnen ze zelf kleine kamertjes gemaakt hebben. Die kamertjes worden voornamelijk gebruikt om te slapen. De mooie, nieuwe stopcontacten steken dan ook pijnlijk af tegen de gebruikte materialen van hun hutjes.

Weer een week later werd er een grote loods voor de opslag van papier neergezet. Het ziet er in onze ogen primitief uit, maar voor hen is het goed. De basis is een bamboeskelet en daar worden alle voorhanden materialen tegen aan gespijkerd of gebonden

We kunnen jullie overigens garanderen dat deze mensen heel erg dankbaar waren voor jullie giften. Jullie moeten een beetje door de chaos heenkijken. Dat is hun leven en hun comfortzone...... dat is heel moeilijk uit te leggen en te begrijpen als je de Westerse welvaart gewend bent.

In de bijlage in pdf vinden jullie drie pagina’s met foto’s en een overzicht van de besteding van het geld.

Nogmaals heel erg bedankt.

Groeten van

Arjen de Vink (aka Arie)

Age Cnossen3 opmerkingen:

Puck zei

Blij dat we gezamenlijk iets hebben kunnen doen. Het totaalbedrag valt me mee. En nu maar hopen dat ze voortaan voorzichtig zijn met vuur.
En dat ze in gezondheid mogen genieten van hun nieuwe behuizing.

Anoniem zei

Nog een goedemorgen daar in het mooie Bali.
Ik ben er wel nooit geweest maar de verhalen en foto,s van veel vrienden en zoals jullie mooie plaatjes op de pc tonen.
Maar hoe is het bij jullie ,wij zien geen schrijven meer.Hopelijk gaat het heel goed met jullie en de kinderen.
Hier gaat het gewoon door,blijven ademen maar,en zo in de zon zitten eindelijk.
Veel groetjes van Griet en Frans Lebens

Gerardvansonja zei

Beste familie, zijn jullie nog in de lucht of zijn jullie gestopt met het blog. Elke dag een teleurstelling. Weer niets.