vrijdag 22 januari 2010

En nog eens afscheid?


Ja, het lijkt niet op te houden. Maar deze keer van een heel ander kaliber: we raken één van onze favoriete plekken aan het strand kwijt, en wel de Treo bar – de locatie waar ook de stamtafel van Hoek van Holland staat.

Gisteren hoorden we dat binnen een maand alle winkeltjes, barretjes en restaurants die daar zijn gebouwd, moeten worden afgebroken. Opnieuw valt een stukje van het oude Sanur-strand weg om plaats te maken voor een groot hotel. Inmiddels is er van het strand zoals ik dat kende de eerste keer dat ik hier kwam niets meer over: je kunt nergens meer door een stukje bos naar de zee komen om daar in de natuur aan het strand te zitten en in dat bos bij een warung of een kaki lima wat te eten.

Ook van wat daarna kwam, de zelf getimmerde winkeltjes en restaurantjes, vaak onooglijk maar wel gezellig en veelal van en voor de mensen uit de buurt, is het meeste weg – dit stukje strand is eigenlijk het laatst overgebleven. Tot nu dan.

Alles is straks bezet door grote hotels, voor de lokale bevolking is geen plaats meer.

Je ziet hier wat foto’s van de plek waarom het gaat: het is op dat moment donderdag, rond 13.00 uur. Als je hier op zondagen of feestdagen komt, zitten er honderden Balinese gezinnen, enorm gezellig...maar over een maand dus niet meer.

De hoop die we nog hebben: de banjar schijnt het nog niet eens te zijn met de voorgenomen plannen van de gemeente, dus wie weet komt er uitstel. Het blijft tenslotte Bali.


De sluiting van Treo betekent ook dat Made en Alit, hier op de foto, hun baan kwijt zijn tezamen met hun collega’s. Vooral voor Made zit het allemaal niet mee: ze is vorige week gebeten door een dolle hond en moet nu een half jaar spuiten krijgen die veel geld kosten, wat ze dadelijk dus niet meer verdienen kan. Letterlijk een zaak van leven en dood, want zonder die vaccinaties zal ze aan hondsdolheid overlijden – zoals al twintig mensen vóór haar inmiddels op Bali aan rabiës zijn gestorven...

...hetgeen het verlies van een stamtafel wel weer wat in perspectief zet, niet?

Is er dan ook goed nieuws?

Ja. Elise is weer naar school, en heeft het daar weer erg naar haar zin. Steffie is weer aan het Mah Yongg-en, met hetzelfde resultaat. Rob is helemaal heel in Australië aangekomen. De honden hebben het leuk met elkaar. En ik ga nu naar Jos, leuke dingen doen.

8 opmerkingen:

Unknown zei

Dit is heel vervelend om te horen. In de eerste plaats voor de lieve mensen die er werken en op de tweede plaats verliezen we onze vaste stek aan het strand. Ik hoop dat de banjar flink tegengas gaat geven.
Het lijkt er inderdaad op dat alle grote hotels overal op Bali het heft in handen gaat krijgen. Zie o.a. Dreamland Beach en Bias Tugel Beach in Padangbai . Jammer ….
groet, connie en chris

Hans zei

Laten we hopen dat de banjar er nog iets aan kan doen,maar gezien de macht van het geld zal het wel over en sluiten zijn. Kunnen wij, de stamgasten (daar reken ik mezelf ook maar bij) niet iets doen om Made te helpen? Hier worden miljoenen ingezameld voor Haiti, maar aan een klein drama als dit moet toch ook aandacht besteed worden.

Puck zei

Dit vind ik nou echt jammer.Met al die grote hotels wordt Bali er niet mooier op.Als al die belanda's zich nou achter de banjar scharen,wordt het protest sterker.En bovendien:hoemeer massatoerisme, hoemeer kans op aanslagen.Ja toch?Wat Made getreft: die"rijke"bulehs kunnen best wat voor haar doen.Wij doen ook graag mee.Verder,behalve een klein griepje,alles goed met ons.P.

Peter zei

@Hans en Puck: maak je geen zorgen over de vaccinatie van Made. Je denkt toch niet dat we haar letterlijk laten doodvallen voor (voor ons) die paar centen? Maar dit zijn dus wel de problemen waar een Balinees regelmatig mee te maken krijgt: niemand is verzekerd voor ziektekosten dus als het mis is ga je dood als je de behandeling niet kunt betalen. Je hebt puur geluk als een paar idioten uit een christelijke cultuur in jouw karma ingrijpen omdat ze vinden dat ze daartoe een morele plicht zouden hebben.

BTW een vrouw doodrijden in het verkeer kost de (Balinese) dader een paar honderd euro, te betalen aan de familie; dat is haar 'economische waarde' volgens de adat. Even als referentiekader.....

Peter zei

O ja: de stem van belanda's heeft hier evenveel impact als een emmer koud water in de zee, niet te vergelijken met de invloed van de banjar. Maar de meeste dingen gaan op Bali wel wat trager dan de planning. Een beetje ;-)

Peter zei

en "idioten" was uiteraard ironisch bedoeld....

Unknown zei

Lieve Peter en Stephanie,
We lezen Da's Bali altijd met heel veel belangstelling en we vinden je schrijfstijl geweldig Peter en genieten ervan. Wat verschrikkelijk als Treo Beach zal gaan veranderen! Ook wij willen Made helpen, ook al mochten we slechts twee maanden van haar lieve bediening genieten.
We denken nog met heel veel plezier aan de housewarmingparty die we bij jullie mochten meemaken en ons hart ligt nog voor een heel groot deel op Bali en de lieve mensen die we daar ontmoet hebben.
Ga door met schrijven en laat ons meegenieten! Justine en Hypo (remember?)uit Aarle-Rixtel,
(zo dicht bij Son!!, maar ver van Bali).

Peter zei

@Justine en Hypo *bloos* Dank jullie wel - en leuk dat jullie het blog volgen! Morgen gaan we trouwens naar de bruiloft van de dochter van Elizabeth en John van Treo; fotoos volgen en we denken dat daar zo nog wel wat bekenden van jullie op staan..

groeten van ons allemaal!