dinsdag 8 december 2009

Het regenseizoen is begonnen!

Eindelijk. Na veel te weinig hele suffe buitjes is dit weekend dat toch het regenseizoen in volle hevigheid losgebarsten. Nee: méér dan in volle hevigheid.

Niet alleen viel het water uit de hemel of er een rivier leegstortte, het geheel ging ook nog eens gepaard met een flinke wind – die bovendien steeds draaide zodat het water van alle kanten kwam, maar in ieder geval horizontaal. Met onweer.

Dat had een paar aparte consequenties:

1) regengoten die hier en daar in het dak verwerkt zitten, liepen door deze ongewoon zware buien over – op zich niet zo erg, maar pas nu bleek dat de dakdekkers die dingen niet hadden afgekit en dat is wèl erg: het water liep in stromen over het plafond, dat op één plek ook naar beneden is gekomen en op andere plaatsen nu flinke vochtplekken vertoont.


2) de regen spoot dwars over het terras – we hebben daar alle elektriciteit afgesloten (want dat kunnen we, met iets dergelijks hadden we wel een beetje rekening gehouden), de TV afgedekt en we zijn in de studio gaan zitten – de enige droge plek. Alle meubels, kussens, etc. waren doorweekt, het water liep in stromen over het terras.


3) één van onze inmiddels toch stevig gewortelde palmbomen lag in het zwembad. Hij kon gelukkig zwemmen.

4) De kikkers uit de vijver (want de kikkervisjes zijn aan het puberen) hebben bezit genomen van ons huis: het was overal lekker nat, dus we treffen de kleine springers nu echt overal aan. Honderden.




Inmiddels hebben we voor zover mogelijk daar wel het nodige aan gedaan. De dakenboer is geweest om de gaten te dichten, het plafond wordt na de volgende zware bui (om te checken of alles nu ècht dicht is) hersteld en opnieuw geschilderd. De palmboom staat weer fier overeind, maar deze keer met bamboe gestut – dat blijft een paar maanden zo, tot de wortels diep genoeg zitten.

En de kikkers worden het slachtoffer van een uitroeiings-oorlog. Niet dat wij daar nou zo dol op zijn, ik had ze liever gevangen en buiten gezet – maar dan komen ze weer terug vanwege de vijver waar ze geboren zijn. En dan komen er ook weer slangen, de eerste cobra heeft zich al weer gemeld. Dus Kayun is bezig ze in grote aantallen om te brengen, helaas niet op zeer humane wijze maar door er een maat 43-met-slipper op te zetten.

Is er verder nog iets gebeurd? Och...Yanuar, de tuinarchitect, is geweest om foto’s te maken want onze tuin komt op zijn website. En op zijn aangeven hebben we de muur aan de overkant verder opgeleukt, deze planten worden ongeveer anderhalve meter hoog en dat staat toch wel een stuk beter.

Het is overdag nu echt heel warm, als we niet op het strand onder een paar bomen zitten drijven we in het zwembad (watertemperatuur 32 graden) of zitten te lamballen. Zelfs de Balinezen klagen over de warmte. Chica niet, maar ’s morgens is ze de zee niet uit te krijgen en overdag ligt ze in de AC van de studio.

Elise gaat naar school, Robrecht naar zijn vriend(inn)en, we luieren vooral veel en hebben het intussen toch heel druk met van alles – andere tuinspots installeren bijvoorbeeld omdat de oude uitbranden (Chinese troep), zonneschermen voor het huis laten maken – en o ja, een aardige: we hebben een stootzak voor in de fitness-ruimte gekocht (zodat we onze stoot- en traptechniek voor karate kunnen trainen), en daar moest een ophanghaak bij om het ding aan de muur te bevestigen.

In geen enkele winkel zo’n haak kunnen vinden, hoe kan dat nou?

En toen viel het kwartje / frankske/ rupiaatje: omdat je die hier niet koopt maar gewoon op maat laat maken natuuurlijk! Op elke straathoek is er wel een Bengkel Las, dus ik erheen met een tekeningetje en een dag later was-ie klaar. Dit is het resultaat. Mooi hè? Dan hoeft Elise niet meer op Steffie te oefenen, maar kan het hier. Wel jammer omdat de geluiden vanuit de keuken dan niet meer zo grappig zijn....

2 opmerkingen:

Hans zei

Zal ik mijn paraplu meebrengen?
Hier regent en waait het ook, maar het is er wel koud bij.
Ik had vroeger een ringslang, daar moest ik altijd kikkertjes voor vangen. Misschien een idee, of vreten de cobra's hem dan weer op?
Hoe dan ook, morgen stap ik in het vliegtuig om jullie op te monteren, come hell or high water.Groetjes, Pa

Puck zei

Hans,wij wensen je een gezond,gezellig en avontuurlijk verblijf op Bali.
En je zult een goede hulp zijn bij het slangetjes vangen.
Groeten en tot ziens, Dolf en Puck.