woensdag 30 december 2009

Morgen is het blauwe maandag


??Blauwe maandag??
Ja. Morgen is het Blauwe Maan,  d.w.z. de tweede keer volle maan in één kalendermaand.
Volle maan, dat betekent dus Purnama – de ceremonie waarbij de Balinezen in het wit gekleed zijn en een flink deel van nacht doorgaan met bidden en zingen.
En dan is het (kleine bijkomstigheid) ook nog eens Oud-en-Nieuw, wat stevig gevierd gaat worden door de bulehs en uiteraard de Chinezen want als die er vuurwerk bij mogen afsteken  doen ze altijd mee aan een feest, al is het Poerim, Pasen of Nationale Gehaktdag.
Kortom: het zal een speciale Nieuwjaarsviering worden denk ik. Sowieso omdat het onze eerste hier is.
Qua vuurwerk worden we al dagenlang getrakteerd op heel veel knallen, net als in Nederland. Met dit verschil dat er geen vuurwerk naar passanten wordt gesmeten, maar dat er prachtige romeinse kaarsen, vuurpijlen enzovoort worden afgestoken. Dat gaat maar door, al vanaf eerste kerstdag en dat doet ons ook het ergste vermoeden ten aanzien van wat ons om 00:00 morgenavond te wachten staat. Wij zijn dan met een grote groep mensen bij Leo en Martha thuis overigens, foto’s volgen zeker.
Dat ongetwijfeld heel veilige vuurwerk wordt, tezamen met de meest fantastische toeters (waar je dus ook heel veel lawaai kunt maken) verkocht door mannen en vrouwen die met enorme stellages waar die toeters aan hangen door de straten lopen – in hun ééntje dus! Kijk maar eens even hier, wat daar allemaal aan hangt.
Maar goed. Morgen volle maan. Of was het nou volgende week?
P.S. Gisteravond trof Elise in de studio deze huntsman-spin aan. Om  je een idee van de grootte te geven: de iPod ernaast is géén mini, maar het gewone grote exemplaar met een lengte van  10,5 centimeter.  Zie je die doodskop-tekening op zijn rug? Mooi hè?

1 opmerking:

Puck zei

Nou, hier valt het wel mee met de knallen.Het is verboden om eerder vuurwerk af te steken dan oudejaarsdag om 10:00 s'morgens. Alweer zo'n wet,die is ingesteld vanwege wangedrag van rotjongens.Maar ik kan mij de gezelligheid voorstellen van al die kleurige verkopers op straat.
Wat een mooie grote spin.Wil Elise die niet in een kooitje houden? Ik ben niet bang voor spinnen,maar ik weet nog niet goed welke giftig zijn en welke niet.
Goed en gezellig uiteinde gewenst!Puck.