maandag 14 december 2009

En toen ging er een lampje branden.....

Motorrijden is en blijft een interessante ervaring hier. Niet alleen omdat Balinezen zo hun eigen ludieke interpretatie hebben van verkeersregels (zie http://herfkenslog.blogspot.com/2008/08/het-verkeer.html en http://herfkenslog.blogspot.com/2008/12/de-vuurproef.html), maar ook omdat verkeer en religie op Bali harmonieus samengaan.

De meest opvallende variant is het periodiek zegenen van vervoermiddelen, die vervolgens beladen met offertjes zich vol goede moed terugstorten in de strijd op het asfalt.

Letterlijk veel minder in het oog springend is de angst voor boze geesten, die zich vertaalt in het zo onopvallend mogelijk motorrijden ’s avonds en ’s nachts. En dat betekent: snel rijden maar vooral zonder licht. Op die manier kunnen de boze geesten je niet zo makkelijk zien.

Deze gewoonte heeft ons al heel wat momenten bezorgd waarbij je beseft: “goh, leven en dood liggen best dicht bij elkaar.” Het feit dat ik dit nu kan typen geeft ook aan dat het tot nu toe voor ons nog goed is afgelopen, maar dat kan lang niet iedereen zeggen.

Maar de Balinese politie heeft besloten om per 1 december jongstleden iets te gaan doen aan de rituele mensenoffers op de wegen. En daarbij hebben ze geen halve maatregelen getroffen. Neem bij het volgende lijstje als referentiekader dat 95% van de Balinezen maximaal rond 1 miljoen rupiah (ca. 70 Euro) per maand verdient, de meesten zitten daar nog wel enkele honderdduizenden onder.

In dat perspectief: het lijstje met boetes.

Overdag rijden zonder licht: 100.000 rupiah boete of 15 dagen gevangenisstraf.

’s Avonds geen licht op je motor: 250.000 rupiah af te dragen aan oom agent. Zo niet, dan is het alternatief 30 dagen verblijf in het 0-sterren Hotel Kerobokan.

Geen geldige nummerplaat? Daar staat 500.000 rupiah op of twee maanden onbetaald verlof in het altijd gezellige Pension Traliezicht.

En voor de zware criminelen die geen geldig rijbewijs kunnen laten zien hanteert Vrouwe Justitia een standaard-tarief van 1 miljoen rupiah, eventueel inwisselbaar voor vier maanden logeren. Wel zelf voor je eten en drinken zorgen, want het verblijf is all exclusive.

Zoals altijd zal de soto hierbij ook wel minder heet gegeten worden dan dat-ie wordt opgediend. Maar we verwachten de komende tijd regelmatige aanhoudingen door breed glimlachende agenten die met deze onderhandelingspositie toch wel wat meer uit buitenlanders denken te kunnen persen dan voorheen.

Oppassen dus.

1 opmerking:

Puck zei

En het loopt tegen het einde van het jaar. En dan moet oom agent zijn eindejaars-bonus zelf bijelkaar sprokkelen. Ja,zo gaat dat.Opletten dus. Doei,P