donderdag 4 december 2008

Papiermaché, Parrotman en Paardenkrachten

Dinsdag is besteed aan....aan wat eigenlijk? O ja: lamballen en een bezoekje aan de Carrefour. Zodat Upe het èchte Bali ook eens kan zien. En Elise is begonnen met haar project voor school: maak een menselijke schedel, een onderkaak en een bekken van papiermaché.

Op een eiland waar nog nooit ook maar één muur is behangen liggen de rekken niet vol met behangersplak; wij onze hersenen pijnigen dus: hoe maak je nu papiermaché?

Simpel. Ieder jaar maken Balinezen met Ogo ogo enorme poppen van dat materiaal dus we vroegen gewoon Nyoman. Water met maïzena. Klaar.

Verder: er heerst hondsdolheid op Bali. De gouverneur heeft verordonneerd dat alle loslopende honden moeten worden doodgeschoten en daar is men nu druk mee bezig. Dinsdag vloog er bij ons een vleermuis de keuken in en bleef daar liggen; ik heb het beestje naar buiten gebracht en in de struiken gezet – achteraf bedacht ik me dat deze vleermuis ook wel eens hondsdol geweest zou kunnen zijn.

We zijn wel erg blij dat Chica er nu nog niet is; hondenbezitters hier moeten hun dieren binnen houden en alle honden, katten en apen die Bali worden binnengebracht worden direct gedood.

Elise heeft haar conclusies getrokken uit het bovenstaande: als vleermuizen hondsdol kunnen worden, is dat ook het einde van Batman. Met gepaste trots tonen wij hier dan ook de Balinese vervanger van deze superheld: PARROTMAN!!!



Woensdag stond in het teken van grond *zucht* en auto *dubbele zucht*.

Concreet: we zijn een stap verder qua grond – zover als nu hebben we het de vorige keren eigenlijk nog niet kunnen schoppen voordat er een kink in de kabel kwam. Desalniettemin gaan we pas hier vertellen hoe en wat wanneer er is getekend. Wèl worden de concept-contracten nu gemaakt.

En de auto hield er spontaan mee op; voor de derde keer nu kreeg ik ‘m niet meer aan de praat. Eergisteren hier in de straat, zodat we alles blokkeerden - de buren hebben hem naar de parkeerplaats geduwd (best een lekker koloniaal gevoel, een auto op Balinezen-kracht. En zo stil en zuinig ook!). Een paar dagen daarvoor overkwam het Steffie, toen ze de kinderen wegbracht. En gisteren mij bijna toen ik op de Bypass voor twee aanstormende vrachtwagens wilde oversteken; na het tanken 5 minuten later wilde hij echt helemaal niet meer. De pompbedienden hebben hem weggeduwd (best verslavend, dat koloniale etc.).

Na een uurtje deed-ie het weer dus ik naar de bengkel van Paul. En daar, midden op de bypass, stopte hij weer – gelukkig, want tot nu toe liep de motor iedere keer goed als ik bij Paul stond. Nu konden ze het zelf zien!

Kort en goed: bougies, ontstekingsmoment: alles stond verkeerd, ze hebben het gerepareerd en nu is het goed, nee: beter dan ooit. De auto start meteen, loopt als een hele grote naaimachine dus Steffie ging er boodschappen mee doen.

En belde mij vanaf de supermarkt op: hij start niet.

Ik er weer heen. Bengkel bellen. Wayan (de monteur) komen. Kijken. De splinternieuwe accu blijkt rot. Garantie. Vandaag omruilen. Voorlopig even een leen-accu en rijden.

Vanmorgen: Elise naar school brengen. Het regent, dus willen we met de auto. Maar die START NIET. Accu leeg? *zucht* Dan maar met de brommer.

Bij terugkomst nog één keer proberen. Hoonlachend springt de auto direct aan. Lopen als een tierelier.

Wij denken dat hij zijn ceremoniële inzegening nog moet hebben en dat dit zijn manier is om dat aan ons duidelijk te maken.

* * * UPDATE * * *

We (Upe en ik) zijn naar de garage geweest om Wayan te halen - we zouden samen naar de accu-leverancier gaan om één en ander om te ruilen.

Daar hoorden we iets raars aan de auto - de nieuwe pulley van de nieuwe dynamo bleek gebroken. Een andere was niet voorradig, dus is er eentje gemaakt in de werkplaats ernaast. Met anderhalf uur vertraging konden we weg.

Bij de acculeverancier zag men dat de nieuwe accu inderdaad niet oké was - gevuld met verkeerde vloeistof (??????). Reparatie, en meteen de laadstroom even checken. Wat bleek: spanningsval bij het aanzetten van de AC - dus de dynamo is óók niet goed.

Onderweg naar de benkel van Paul viel de auto stil en wilde niet meer starten. Op de drukste straat in de ongeving natuurlijk: de hoofdweg van Renon naar Sanur. De AC had de nieuwe accu leeggetrokken, want de nieuwe dynamo laadde onvoldoende bij. Upe en ik hebben de auto aangeduwd. Zonder AC verder. Wayan heeft ons afgezet en de auto meegenomen.

Na twee uur was-ie klaar. Hij loopt nu (een dag later) inderdaad nog steeds en goed ook, zelfs met AC. Alleen blijkt niet de dynamo vervangen te zijn, maar zit er een nieuwe spanningsregelaar in. Dat was niet de afspraak. Dus als hij nu weer kapot gaat, start ik persoonlijk een nieuwe Politionele Actie waar Van Heutz voor zou terugdeinzen.

Vier dagen besteed aan een simpele reparatie: accu, dynamo en spanningsregelaar vervangen. En het einde is misschien nog niet in zicht. Wie zei daar dat ik geen geduld heb?

* * * EN NOG EEN UPDATE * * *

Vrijdag met de auto naar Sabah geweest, samen met Upe. Prima! Hoera! het is geregeld!

Vanmorgen (zaterdag) de twee Hulp-pieten (want zwarte Pieten mogen hier, in tegenstelling tot in Nederland, wel gewoon over straat) naar Denpasar gebracht en ja hoor: de accu was leeg en zo startte de auto niet meer voor de terugweg. Een lokale accuboer startte de auto met een andere accu en kabels en meldde dat de dynamo niet goed was - die moest worden vervangen.

Goh......echt waar?

Ik heb diep adem gehaald en hem verteld ik dat weet, dat deze dynamo nieuw is en de leverancier hem moet omruilen.

Zonder AC terug naar de bengkel van Paul. Daar, helaas niet zo fijnzinnig als ze van mij gewend zijn, gezegd dat het nu afgelopen moet zijn met het geklooi. Paul ge-SMSt en hem hetzelfde daarna nog eens in zijn oor gefluisterd. Al duurt het een maand om een dynamo te vervangen zoals het hoort: ik wil deze auto pas weer terugzien als hij ècht gerepareerd is. Niet meer gewoon de accu opladen en hem met een defecte dynamo teruggeven, zoals de afgelopen vier keer.

Paul heeft het nu begrepen. Misschien. Want bij de melding "hij is klaar" heb ik nog een verrassing voor deze artiesten: ik kom met een specialist en in de werkplaats van Paul gaan we de dynamo controleren. Niet goed is: opnieuw. Net zolang tot de dynamo 13,4 Volt levert met de lampen, de radio, de ruitenwissers en de AC gelijktijdig aan.

En nu ga ik bier drinken. Er wordt een nieuwe tent geopend, wij zijn uitgenodigd - en vanavond komen Jos en Leo sateh bij ons eten.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Beste Peter, kijk uit met vleermuizen, die kunnen behalve rabies nog andere gemene ziekten overbrengen. Deze zomer is hier nog een dame overleden na een bezoek aan een vleermuizen grot op Bali.
Je zou je auto natuurlijk eens langs een sloperij kunnen rijden (hebben ze die op Bali?) en hem/haar uitleggen wat er met vervelende autotjes gebeurt.
Voorlopig komt Chica en dus ook Laika nog niet naar jullie toe.
Jammer, maar kerstmis vieren we samen.
Groetjes, Pa

Anoniem zei

Wat een susah met die auto. Koop maar een andere voordat de balinezen je koloniale houding in de gaten krijgen. Maar de parrotman is leuk!
Verder oppassen voor die hondsdolheid. Kan mensen heel ziek maken. Wat de grond betreft: Blijf kritisch en allert en neem geen wanhoops-beslissingen. Sterkte en succes met alles.
groetjes. oma P.

Anoniem zei

Het is geen koloniaal gedoe Peter, maar dat heet gewoon Hybride haha.
Kost geen brandstof, gaat geruisloos.

Joost

Peter zei

Geen nood (groot-)ouders. Er worden hier al weddenschappen afgesloten over hoe lang de Toyota nog bij ons blijft, maar vandaag (b)leek de nieuwe dynamo de boosdoener te zijn - en niet de accu. Tot nu toe gaat het sindsdien probleemloos met de auto; maar morgen is er een nieuwe dag.......

Vleermuizen en hondsdolheid zijn ons bekend, we zijn erg voorzichtig - tenslotte zijn er al vier doden gevallen op het eiland en daar willen wij ons niet bij aansluiten. Het gaat trouwens over Uluwatu, daar zitten we ver vandaan.

En qua grond: er is hier veel, het is juist onze kritische benadering die Balinezen tot wanhoop drijft. Dat houden we graag zo.