zondag 14 februari 2010

Het gaat niet goed met Chica

Gisteravond was ze nog vrolijk, actief en at ze haar bak voer in haar gewone tempo leeg.

Vanmorgen met Sari naar buiten voor haar rondje "ochtend-toilet". Niets aan de hand.

Maar bij thuiskomst wilde ze haar traditionele snoepje niet en lag in de keuken een beetje te mokken, dachten we. Zo'n dag heeft ze wel vaker, ongeveer eens per maand. Het blijft een vrouw, tenslotte.

Maar toen ik haar riep, rond half elf, strompelde ze meer naar buiten dan ze liep, viel om en bleef liggen. En ze stond niet meer op. Wij schrokken ons een bult, hebben de dierenarts gebeld en zijn daar in een streep verbrand rubber met haar en Sari naar toe gereden.

Ze had koorts: 40,2. En wit tandvlees en een keiharde buik, we dachten gelijk aan bloat. Dat, waar Laika aan is overleden. Bij de dierenarts direct röntgenfoto's: geen bloat, want haar buik staat niet strak van gas, maar van vocht.

We hebben haar moeten achterlaten.

Inmiddels (een paar uur later) is de stand van zaken als volgt:
- Chica heeft een sterk gezwollen lever, waarvoor enkele oorzaken mogelijk zijn;
- haar temperatuur is nu 39,5;
- haar bloed wordt onderzocht op de oorzaak van één en ander; zodat een therapie bedacht kan worden;
- ze krijgt al antibiotica;
- maar ze heeft volgens de dierenarts 50% kans om dit te overleven

We wachten nu op de eerste uitslag van het bloedonderzoek. En we weten geen blijf met onszelf. Zodra we meer weten, staat het direct hier.

En dank, lieverds van HvH, voor jullie morele steun.


*UPDATE*
De eerste resultaten van de bloedtest zijn binnen. Chica heeft een hoger dan normaal aantal witte bloedlichaampjes, maar vooral: 2 keer meer monocyten en 4(!!) keer meer lymfocyten in haar bloed dan normaal.

Ter verduidelijking: monocyten eten vreemd of dood organisme op door insluiting. Een verhoging van meer dan 10 % komt voor bij griep, leukemie, tuberculosis of bij schimmel infecties.

Lymfocyten produceren anti-lichaampjes en neutraliseren schadelijke organisme of vernietigt deze, incl. virussen. Zij zorgen voor het immuunsysteem van ons lichaam. Een vermeerdering duidt op een mogelijke virale infectie, darm infecties, agranulocytose en lymfatische leukemie.

De voorlopige diagnose is een zware infectie en Chica krijgt nu massief intraveneus antibiotica, in de hoop dat dat aanslaat - haar temperatuur is inmiddels weer opgelopen naar 39,9.


*Tweede Update*

Het is nu maandag, vanmorgen ben ik bij Chica geweest en heeft men me bijgepraat. Ze heeft nog steeds koorts (39,2) maar kan al lopend naar buiten om te plassen. Ze wordt sterker dus. Ze was ook attent toen ik binnenkwam, we hebben flink geknuffeld.  Haar lever is goed, blijkt uit de bloedtesten - de aandacht gaat nu naar haar milt uit. Die zou getordeerd kunnen zijn als gevolg van (toch) een bloat (gastritis volvulus) aanval, die zichzelf hersteld zou hebben. Dat betekent; opereren, om dat deel van de milt te amputeren dat beschadigd is, of de hele milt, en de rest goed te leggen. Zonder milt kan ze leven. Wel is er veel bloed nodig van een donor omdat ze nogal wat gaat verliezen tijdens de operatie. Toen ik naar buiten liep, bood Mike (een Australiër die daar met een Rottweiler was) spontaan zijn andere Rottweiler aan als donor: een reu van 75 kilo, "plenty of blood to give her mate" dus dat is geregeld.

Op aanraden van Tineke ben ik met de gegevens nog langs de Udayana-universiteitskliniek in Denpasar gegaan. Die hebben betere operatie-mogelijkheden. Tot mijn verbazing was hun diagnose: niet opereren, alleen antibiotica. Torsie van de milt is onzin, dit is gewoon een acute infectie. Het feit dat ze nu nog koorts heeft en anemie, in combinatie met de verhoogde concentratie antistoffen, sluit alles buiten een infectie uit.

Zometeen terug naar Chica - dr. Listriani zelf had haar nl. nog niet gezien toen ik vanmorgen weging, en zij zou direct gaan kijken vertelde ze me buiten de kliniek.

*Derde update*

Het is nu bijna half negen. Vanaf vijf uur zitten we bij Chica. Steffie en Elise zijn net naar huis, Ryoshi hebben we maar afgezegd.

Hoewel Chica op het oog heel wat levendiger is, gaat het niet goed. Haar rode bloedlichaampjes-peil is sterk gedaald sinds gisteren. Er zit bloed in haar urine. Aan de ene kant is dat relatief goed, want dan is er geen interne bloeding. Aan de andere kant wijst het op mogelijke vergiftiging met rattengif, ook omdat ze geelzucht-symptomen heeft. En het zou ook haar vergrote milt verklaren - die nu weer goed op zijn plaats ligt. Ze krijgt nu vitamine K1 om het gif te bestrijden; als haar milt, lever en nieren nog niet te zwaar zijn aangetast moet dat het tij nog kunnen keren, samen met heel veel rust.

Haar peil rode bloedlichaampjes (10, gisteren 29 waar het 39 moet zijn)is nu zo laag dat ze niet geopereerd kan worden. Eigenlijk te laag voor wat dan ook. Ze krijgt nu een bloedtransfusie van een andere hond over een periode van 4-5 uur, we hopen dat daarmee het peil weer stijgt naar min of meer normale waarden.

Ik gs even naar huis. Als er vannacht iets gebeurt, bellen ze direct.

5 opmerkingen:

Gerty Hakkens zei

Sterkte en beterschap voor Chica!

Puck zei

Dat is echt schrikken! Ik krijg er kippenvel van. Jullie allen veel sterkte gewenst en Chica beterschap.Hou ons op de hoogte.P.

Hans zei

Het zal toch niet waar zijn dat Chica het lot van haar vriendin Laika zo snel zou moeten delen.
Ik leef heel erg met jullie mee.

Gerard van Sonja zei

Wat een toestanden. Zo'n lieve huisgenoot. Wij leven met jullie mee. Het is als een kind. Maar alles heeft een reden en/of een doel. Wij volgen jullie missie, " Maak Chica weer gezond ".

KeusKuipers zei

Wij zijn allemaal dol op Chica en leven ook met jullie mee!! Op ons volgend bezoek naar Bali moet ze erbij zijn, hoor! We zijn blij te lezen dat ze iets levendiger is, nu! Veel liefs en sterkte van ons! X