donderdag 4 februari 2010

Het wordt langzamerhand een dolle boel hier.



Een dolle hond - daar wordt een mens niet vrolijk van, toch?

Een paar weken geleden hadden we al iets gemeld over Made, die door een dolle hond is gebeten (ja, het gaat behoorlijk goed met haar - nog een paar weken spuiten halen, dan zou ze veilig moeten zijn).

Helaas is dat geen incident. De rabies-epidemie is nu eiland-breed, alleen in het district Negara zijn nog geen gevallen gemeld. Een paar cijfers:

Van de 420.000 honden op het eiland zijn er nu 171.000 ingeënt, terwijl er 49.000 zijn gedood.

Er zijn alleen al in December ruim 16.000 bijt-incidenten op Bali geweest, meer dan normaal in een jaar in heel Indonesië.

Naar schatting zijn er nu 30 mensen aan overleden; er liggen 21 mensen met verschijnselen van rabiës in het ziekenhuis. En die zullen ook overlijden, omdat er geen genezing mogelijk is zodra de verschijnselen zich openbaren.

Hoe heeft dit zou kunnen gebeuren? Hoewel er direct na het eerste geval van rabies, vorig jaar in Nusa Dua, door de overheid maatregelen zijn genomen hebben niet het gewenste effect gehad. Niet alleen is er heel weinig kennis bij de Balinezen over het gevaar van de ziekte, waardoor ze hun honden blootstellen aan onnodige risico’s; ook blijkt het door de overheid verstrekte vaccin helemaal niet te werken. Zo kregen"veilige", ingeënte honden alsnog rabiës, met alle gevolgen van dien.

Voorlopig is het gevaar dus nog niet geweken. Het zal duidelijk zijn, dat wij blij zijn dat in Sanur het overgrote deel van de zwerfhonden is gedood – maar daarmee is uiteraard nog niet alle gevaar bezworen. Omdat Chica een perfect vaccin heeft gehad (Nobivac, dat merk hebben we nog even gecheckt bij de dierenarts hier) loopt zij geen risico, maar wij weten natuurlijk niet wat er met Sari is gebeurd voordat ze bij ons kwam. Dus krijgt die nu een rabies-kuur op basis van de aanname dat ze door een dolle hond is gebeten maar nog geen verschijnselen vertoont en dus kan worden genezen. De eerste twee spuiten (met Defensor, een wèl goed vaccin uit Australië) heeft ze al gehad, er volgen er nog drie. Better safe than sorry.

Zodra er weer vaccin voor mensen is (want die voorraad is nu op, je blijft toch ook lachen hier) laten wij ook maar even een paar spuiten zetten.  Niet dat dat zo enorm veel uitmaakt (na een beet moet je sowieso direct naar het ziekenhuis,  vaccinatie of niet, maar het scheelt wat spuiten achteraf) maar ook hier geldt: zekerheid voor alles.

En we blijven nog maar wat meer uit de buurt van andere honden dan de onze.

2 opmerkingen:

Hans zei

Sari zal het niet leuk vinden om al die spuiten te krijgen, maar aangezien voorkomen beter is dan genezen moet het maar. Een dode hond is voorlopig genoeg, denkend aan Laika. En ze is flink genoeg, bij de vorige spuiten gaf ze ook geen kik.

Puck zei

Tjonge, dit is zorgwekkend hoor. Een goede en zeer uitgebreide voorlichtings- en informatiecampagne naar de bevolking toe is nodig en van levensbelang.Goede voorzorgsmaatregelen voor jullie zelf is ook geboden, maar laat je eerst goed informeren over die vaccinaties, met name over de bijverschijnselen. En hoe hou je op het strand de andere hondjes uit de buurt van die van jullie? Genoeg redenen om zeer alert te zijn dus.Succes. P.