zaterdag 6 maart 2010

Een zonnige zorgelijke zaterdag met een update

Om er maar eens een alliteratie in te gooien.

Gisteravond hebben we Peter en Tiny van Ngurah Rai opgehaald. Ze zullen ongeveer een maand bij ons blijven en hebben een onbehoorlijke partij Echte Hollandse Waar meegenomen: een hele berg potten Calvé pindakaas (eerlijk te verdelen tussen Chica en ons), een stapel belegen kaas...heerlijk.

Tiny en Peter zijn voor het eerst op Bali en krijgen dus een hoop nieuwe indrukken te verwerken -denken wij. Om daar een idee van te krijgen kun je op HUN weblog kijken: het Blog van Peter en Tiny. Het staat hiernaast ook in de lijst van links.

Vandaag is zonnig, mooi weer. Chica is koortsvrij maar ze vertikt het om te eten. Bovendien lijkt het alsof ze moeite heeft met ademhalen. Ze ligt in ieder geval lethargisch en onverschillig voor alles wat er gebeurt voor zich uit te kijken. Een middelbare scholier op maandag zou er jaloers op zijn, op die houding.

We hebben dat even aangekeken maar omdat ze gisteren ook al niet wilde eten en ze nou niet bepaald de conditie heeft waarbij je zegt: “och, een paar dagen vasten kan geen kwaad”, hebben we de dokter gebeld. Komen aub en graag een beetje snel.

Overigens hebben we vanmorgen, tijdens een eerste kleine rondje Sanur (Hardy’s, Batujimbar) met Peter en Tiny van alle kanten de vraag gekregen hoe het met Chica was. Ze moest eens weten hoe iedereen hier en in Europa met haar meeleeft ...




*UPDATE*
De dokter is gekomen en heeft Chica onderzocht. In een notendop:
1) Door het verlies van haar milt moet ze de interne balans van het aanmaken van de verschillende soorten bloedlichaampjes opnieuw vinden. Dat proces (lever, nieren en merg moeten de taak van de milt verdelen) gaat vanzelf, maar tijdens die periode zal ze minder energie kunnen hebben en minder eetlust.
2) Haar oren zijn door haar zwakke conditie en ziek zijn vervuild aan de binnenkant. Die zijn nu schoongemaakt. Vuile oren betekenen bij een zwakke hond: geen eetlust. Nooit geweten. Morgen gaan we Chica sowieso eens goed wassen. Het is niet de gewoonte bij een Grote Zwitser, maar helemaal schoon zijn helpt. Kijk jezelf maar eens, hoe je opknapt als je goed gewassen bent na een griepaanval. Of zo.
3) In haar linker-achterpoot, waar ze zo mankte, zat een abces. Dat is leeggetrokken. Afgezien van het blaffen van de pijn van Chica zal ik geen verdere details geven om je eetlust niet te bederven.
4) Nou okee: bij mij kwam de associatie met een frites speciaal die door een dronken carnavalsganger was opgegeten en daarna toch maar op straat gelegd.
5) Sorry. Ik kon het niet laten.
6) Dat abces kon wel eens de (mede-)veroorzaker zijn van die verhoging in haar temperatuur en de vele witte bloedlichaampjes – en een gebrek aan eetlust.
7) Als Chica niet gaat eten, moet ze terug naar de kliniek en aan het infuus. We kunnen haar ook dwangmatig voederen.
8) Chica spreekt Indonesisch want na dat dreigement is ze begonnen te eten. Brood voorlopig, maar het is een begin.
9) Er is bloed afgenomen en op het oog is haar PCV weer flink gestegen. Morgen de uitslag.
10) Joepie. Ze houdt ons zo lekker bezig......dokter Widari (hier  op de foto) ook. Normaal doet die geen huisbezoeken, maar voor Chica heeft ze een uitzondering gemaakt.


1 opmerking:

Puck zei

Nee toch, niet wéér.Ik hoop dat nu inmiddels de dokter geweest is en je wat wijzer bent geworden.
Maar jullie kunnen weer jaren vooruit met die pindakaas.Een gezellige tijd gewenst met de logees.P