maandag 22 maart 2010

Het is wit, rond, groter dan een ping-pong bal en het komt met z'n duizenden? (plus update) (plus de laatste update)





Juist. Letterlijk een donderslag bij heldere hemel, tezamen met regen en veel wind: hagel.

Het is helaas serieuzer dan het klinkt: dit is de ergste storm in Perth ooit. 150.000 mensen zitten zonder licht (inc. Curtin University), duizenden auto's zijn vernield, complete bomen zijn letterlijk (LETTERLIJK) ondersteboven geblazen door het onweer; ik weet niet of er doden zijn gevallen, maar op UWA campus zijn er tientallen mensen afgevoerd met gespleten schedels.

Hier thuis is de schade gelukkig beperkt: alleen de badkamer is nat door een lek. Dit in tegenstelling tot de buren, waar naast de badkamer ook de keuken en slaapkamer beschadigd is. Michal en ik mogen van geluk spreken.

En, wat veel erger is, de storm maakte me ontzettend hongerig en ik heb bijna niks meer in huis.

Verder gaat alles zijn gang, zoals gewoonlijk. Feestjes en uni, wittenie. Maar een andere, latere post zal hierover gaan; ik ga nu andere mensen bellen om te kijken of iedereen OK is. Een vriendin is flink geraakt door hagelstenen, gelukkig heeft ze alleen wat schrammen. En ik krijg net het bericht dat op Curtin een gebouw in de fik is geraakt door onweer. Hopelijk blijft het hierbij.

MEER NIEUWS:
de ondergrondse bibliotheek van de Architectuur-afdeling op Uni is volledig tot de rand ondergelopen. In één van de studielokalen van de ingenieur-afdeling zijn een paar ramen gebroken en is door de hagel ook alles van (nieuw!) computer-apparatuur vernield.

Cedric, die in een flat onderaan een helling woont, is samen met de rest van de bewoners geëvacueerd naar een conventie centrum; zijn flat is zwaar beschadigt door een landslide/mudslide. En zijn flat is niet de enige.

Het rioolsysteem is compleet ondergelopen, en optimisme is het enige wat nog weg spoelt. Toen ik zei dat dit de ergste storm in Perth ooit was, overdreef ik niet. Het ministerie van West-Australië zit met de handen in het haar.

LAATSTE NIEUWS:
De storm is voorbij sinds gisteren (het is nu woensdag). Het weerbericht had voorspeld dat er die dag nog meer buien zouden komen; die kwamen echter niet. Bijna net zo grappig als de dag van de storm, toen er voorspeld werd dat er enkele buien ("showers") konden vallen. Nou ja.

De schade valt (voor zover dat kan) mee. Het meeste werd aangericht aan de noordkant van de rivier. Aan het zuiden is er nauwelijks tot geen hagel gevallen, alhoewel de bliksem net zoveel heeft aangericht als maakt-niet-uit-waar.

Nu is het grote opruimen begonnen; getroffen bomen worden gekapt, vernielde auto's worden weggesleept, de glasfabriek maakt overuren en iedereen haalt de bezem uit de kast want je kan je kont niet keren of je struikelt over de enorme hopen bladeren.
Helaas gaat Uni gewoon door.

4 opmerkingen:

Peter zei

Soooo hee! Vette shit man. Blij dat jij niets hebt en dat de schade aan het huis relatief meevalt. Sterkte met niet eten (wij hebben net vrij uitgebreid getafeld in Lapau trouwens :-P). Doe voorzichtig?

Puck zei

Gelukkig is het met jou en je room-mate alles in orde.Niet te geloven, zeg, zo'n onweer.Ik hoop dat inmiddels het ergste voorbij is en de schade kan worden opgenomen.Hopelijk valt het mee met de slachtoffers.
Wat de honger betreft: zorg voortaan voor wat reserve in huis, al was het maar een pizza in de vriezer.Gaat alles verder goed met jou? Veel sterkte gewenst maar. Groetjes en liefs van omaP.

David en Jolanda zei

Wow Robrecht, dat ziet er heftig uit!!!
Gelukkig heb je zelf niks, valt de schade ook mee!!!
Doe rustig aan en kijk uit!! Sterkte!!!

Greetssss van de Smullies

Puck zei

Het noodweer in Perth is zelfs in Nederland op het journaal geweest.Heftig hoor. Ik leef met jou en de mensen daar mee. Groetjes van oma P.