vrijdag 20 maart 2009

Galungan

Het Nieuwjaarsfeest volgens de maankalender (210 dagen lang), ook het feest van de overwinning van Dharma (rechtschapenheid) op het kwaad (Adharma), kortom: Galungan, is weer begonnen.

Het feest duurt 10 dagen en wordt afgesloten met Kuningan, de dag waarom – het woord zegt het al – geel de overheersende kleur is: gele kleding, versierselen etc. etc. domineren het straatbeeld. Naast de enorme hoeveelheid penjors natuurlijk, de bamboe-staken met prachtige versiering op het eind.

Wij zijn uiteraard gaan kijken bij de openingsceremonie: helaas te laat voor de hele vroege vogels, zodat je van die mooie plaatjes hebt van een rij wachtende vrouwen met offers op hun hoofd. Maar wel op tijd om het gamelan-orkest in de tempel voluit te horen gaan en de gezinnen op brommers of te voet, in hun mooiste witte kleding, te zien komen en gaan.











Hasron is gisteren aangekomen – hij blijft tot maandag, dan gaat hij weer terug naar Jakarta om een nieuwe groep mensen op te halen. Gelukkig maar: de crisis waar je op Nederlandse websites over leest, weerhoudt niet iedereen om door te gaan met leven.

Gisteravond zat onze tuin zoals heel vaak weer vol met grote slakken. Deze keer was het blijkbaak tijd voor romantiek; een stelletje slakken had het helemaal met elkaar getroffen en lieten dat duidelijk blijken. Zonder enige remmingen, zich totaal onbewust van wat er om hen heen gebeurde, gaven ze zich over aan hun liefde. Niet zo snel natuurlijk, maar wel heel mooi om te zien. Dat er een derde slak met voyeuristische neigingen getuige van was, deerde hen totaal niet – zodat ik me ook niet gehinderd voelde om daar een fotootje van de maken.

Had ik al verteld dat de Toyota weer kuren heeft? Steffie ging ermee naar Hardy’s, even cool doen met haar nieuwe uitlaat-sound – en werd heel uncool een parkeerplaatsje opgeduwd door de parkeerwachters omdat de koppeling niet meer werkte en ze dus de auto niet in de versnelling kreeg. Ik ben net gaan kijken: de hydraulische vloeistof van de koppelingscylinder staat veel te laag, dus waarschijnlijk zit er een lekje in de leiding. Zometeen bijvullen en naar de bengkel - ik verveel me hier geen moment dankzij dat ding!

Puck en Dolf vervelen zich hopen wij ook niet; as we speak zijn ze zich aan het voorbereiden op een wild life expeditie naar.......de Makro. Want die zit hier ook.

1 opmerking:

Anoniem zei

selamat jalan di negeri belgia