woensdag 27 mei 2009

Historie van Bali en Harderwijk

Hieronder een stukje tekst van E.B. Kielstra uit 1893:

"De O.I. Compagnie onderhield veelvuldige handelsbetrekkingen met Bali. Zijne bewoners waren langen tijd lastige naburen, maar dit veranderde toen, in 1777, Java's Oosthoek geheel onderworpen en te Banjoewangi een fort gesticht werd. De commandant van dit fort, en in latere jaren de adsistentresident van Banjoewangi, hield toezicht op de handelingen der verschillende Balische vorsten; hij stond met hem in gestadige briefwisseling, en aan zijne vorderingen tot uitlevering van ‘gevluchte wegloopers en onruststokers’ werd geregeld voldaan.

De Gouverneur-Generaal Daendels (rechts) was de eerste, die het voornemen opvatte, vasten voet op het eiland Bali te verwerven, doch de omstandigheden beletten hem, aan zijne plannen uitvoering te geven. Tijdens het Britsche tusschenbestuur werd eene expeditie onder generaal Nightingale naar Bali gezonden ter bestraffing van de vorsten van Boeleleng en Karang Assem, wier onderhoorigen gewelddadigheden gepleegd hadden in Banjoewangi, terwijl een gouvernements-kruisprauw door den vorst van Karang Assem was aangehouden. In Mei 1814 bezette Nightingale, zonder tegenstand te ontmoeten, de hoofdplaats van Boeleleng, en de beide vorsten haastten zich, schuld te bekennen en gijzelaars te stellen als waarborg voor hun toekomstig gedrag.
"

Vind je dit interessant? Op http://www.farelli.info/bali_historie/bali%27s_history.htm vind je ongeveer 1200 pagina's met historische informatie, inclusief oude schoolplaten, over Bali en Indonesië. Dolf heeft ze op zijn site gezet; als je geinteresseerd bent kun je daar wel een paar uur terecht. De link staat ook hiernaast.

Over Bali en Indonesië gesproken: wist je dat vroeger, in de koloniale tijd, het Sodom en Gomorrha van Nederland te vinden was in ......... Harderwijk?

Harderwijk was namelijk de plaats waar het Koloniaal Werfdepot (in de volksmond tijdens de 19e eeuw aangeduid als "het Riool van Europa") was gevestigd - en het uitschot van Nederland tezamen met het schuim der Europese naties (Letterlijk! Alleen uit Ierland, IJsland en Turkije kwamen geen vrijwilligers) dreef daarheen om een toekomst te vinden als militair in de overzeese gebiedsdelen - Indië dus.

Het moge helder zijn, dat Harderwijk toen een poel van verderf was - vagebonden, dieven, belastingambtenaren en moordenaars bevolkten drankgelegenheden van uiterst twijfelachtig allooi in afwachting van hun verscheping naar de Oost, waarbij zij de tijd trachtten te doden in de armen van dames met een discutabele moraal en onderhandelbare affectie.

Die drankgelegenheden zijn verdwenen en vervangen door gereformeerde kerken. Ik neem aan, dat ook de demografie der bevolking is gewijzigd.

In ieder geval: ja, wij hebben familie in Harderwijk en mijn daar woonachtige nichtje Moniek en haar (niet koloniale) militaire echtgenoot Wim zijn op dit moment op Bali. We hebben ze gisteren opgepikt in hun hotel en hebben tot vrij laat Sanur onveilig gemaakt - en vandaag is Moniek jarig dus we zouden het op prijs stellen als je NU even met ons een gemeend, volledig maar vooral heel luid 'Lang zal ze leven" aanheft. Maakt niet uit waar je bent; reken op het begrip van je omgeving.

O ja: en vind je niet dat zo'n bloemetje Wim schattig staat?

Geen opmerkingen: