zondag 31 mei 2009

Onze kleine, grote vriend.

Hij is er weer!
Hasron,onze grote vriend uit Sumatra.

D.w.z. oorspronkelijk uit Sumatra, want Hasron is reisgids en vergezelt groepen Nederlandse toeristen (altijd Nederlanders omdat hij vloeiend Nederlands spreekt) die een tour over Java maken en eindigen op Bali voor een paar dagen rust waarna hij ze weer naar het vliegveld Denpasar brengt om naar huis te gaan.

Steeds als hij op Bali aankomt, komt hij gezellig bij ons logeren voor de laatste dagen van zijn tour. Niet dat we hem dan veel zien want op het kantoor van het reisbureau heeft hij nog altijd veel administratief werk te doen en niet te vergeten het afscheidsdiner met zijn groep.
Gelukkig kan hij wel af en toe met ons mee eten en tijdens die momenten leren we ongelooflijk veel van hem.

Het is n.l. zo dat op Sumatra ABI (Algemeen Beschaafd Indonesisch)wordt gesproken. Het is een enorme leerschool om met hem Bahasa Indonesia te mogen spreken. Hij is enorm geduldig en heel af en toe kunnen we hem ook nog es een woordje Nederlands bijleren maar echt nodig is dat niet meer bij hem.
Dit in tegenstellig tot het merendeel van de Balinezen die over het algemeen erg graag Engels willen leren en waar ik om een boek over layang-layang vraag, ik niet begrepen wordt en pas na enige uitleg incl. de nodige genante gebaren, er wordt gezegd "oooooh, kite!".
Fantastische mensen hoor, die Balinezen, maar om de taal te leren is een Sumatraan toch beter.

Hasron dus.
Hem hebben we jaren terug leren kennen als onze persoonlijke reisgids toen wij als gezin een tour over Java wilden doen.
Hij was net afgestudeerd en wij waren zijn "eerste toeristen".
Samen met chauffeur Adi heeft hij ons Midden- en West Java laten zien.
Begonnen in Jokyakarta eindigde na de eerste week het officiele reisgedeelte in Semarang.
Het klikte zo goed dat we de beide heren hebben gevraagd nog een weekje langer bij ons te blijven want wij wilden nog verder reizen naar Surabaya, Malang, Tretes, Bromo enz.
In Semarang op de laatste officiele dag na de lunch heeft Hasron zijn "werkkleding" uit gedaan en ingeruild voor zijn casual.
Met z'n zessen hebben we toen nog veel plekken bezocht op Oost-Java en er waren er ook bij waar Hasron zelf nog niet geweest was, wat weer goed was voor zijn job.
Uiteindelijk hebben we Hasron in Surabaya op het vliegtuig gezet naar Jakarta, waar hij woont. Sindsdien zijn we altijd contact blijven houden en is hij zelfs al een keer bij ons in Belgiƫ geweest.

Vandaag nog gezellig met hem kunnen ontbijten, nu is hij nog aan het werk, vanavond nog samen eten, muda-mudahan, en morgenochtend is Hasron weer vertrokken naar Jakarta.

De volgende keer als hij komt zal het in een ander huis zijn!

1 opmerking:

Anoniem zei

salam rindu abang Peter dan kakanda Steffie,hartelijk bedank van die "geschenk" blog,hoog op waarde geschrift.
"geduldig'?ik moet nog veel leren er van he..he..
sampai jumpa lagi semuanya
adinda Hasron rangkuti