maandag 4 augustus 2008

Feesten op Bali – deel 2

Niet alleen Galungan vindt om de 210 dagen plaats. Ook aan den muzikalen medemensch – neen, sterker nog: aan allen door wiens ad’ren den geest der muze stroomt - is gedacht!

Tumpek Krulut is gewijd aan alle muziekinstrumenten, maskers en andere hulpmiddelen voor kunstzinnige uitingen die in de Balinese religieuze ceremonies worden gebruikt.

Zij die kunnen rekenen hebben natuurlijk al lang gedacht: “hee, als dat maan-jaar van de Pawukon kalender 210 dagen duurt, dan heeft zo’n jaar 30 weken!” Dat klopt inderdaad, en zoals je waarschijnlijk ook wel weet is de naam “Tumpek Krulut” afgeleid van de naam van de 17e week van die kalender. Nee? Wist je dat niet? Hmm....

Het feest duurt een dag en dan wordt er flink geofferd aan de instrumenten e.d.; ze worden ook eens goed schoongemaakt, versierd met jonge kokosbladeren, en besprenkeld met heilig water (tirtha). Dat offeren wordt gedaan door de groepen die de instrumenten, maskers etc. gebruiken en ze vragen daarbij ook de zegen “van boven” af.

En dan is er nog Saraswati, gewijd aan de godin van kennis en schone kunsten – de godin van onze Arjuna dus, maar daar zie je als buitenstaander weinig van omdat dat binnen de familie wordt gevierd; Pagarwesi, 4 dagen na Saraswati, is gewijd aan de voorouders en bedoeld om voorspoed en bescherming te vragen –dit doen de Balinezen thuis en in de tempels; en Tumpek Landep.

Tumpek Landep is voor ons een hele belangrijke. Het is oorspronkelijk gewijd aan het zegenen en scherpen van wapens; tegenwoordig voor alle “wapens van het leven” die van metaal zijn. Dus televisies, computers, maar ook fietsen, motoren en auto’s en als je het verkeer hier ziet zijn dat inderdaad wapens.

Dit feest wordt dus ook in de tempels van deze zaken gevierd – bij ons heten dat garages. Ook ons motortje zal gezegend moeten worden, eerst voorlopig en dan tijdens Tumpek Landep. Wij maken foto’s!

Geen opmerkingen: