woensdag 9 juli 2008

Bezoek Bali Art Festival


Photographer: onbekend/unknown/tidak diketahui
Circa/Circa/Sekitar: 1930
Verkregen van/Obtained from/Didapatkan dari: KIT Tropenmuseum, Amsterdam, Holland

Een foto van een jong Balinees meisje, in een prachtige pose met haar borsten ontbloot. Deze foto is van historische waarde omdat hij ten toon is gesteld op de Paris Colonial Exhibition van 1931, waar de Nederlandse overheid Bali groots presenteerde. Het was de gelegenheid waar Bali werd ‘onthuld’ voor het Europese publiek. De foto werd ook gebruikt als de cover van de officiële toeristische brochures van de Nederlandse overheid.

A photo from a young Balinese girl, beautifully posed with her breasts uncovered. This photo is of historical significance because it was exhibited at the Paris Colonial Exhibition of 1931, where the Dutch government presented Bali in grand scale. It was an occasion where Bali was ‘unveiled’ to the European public. The photo was also shown on the front cover of the official tourist brochures published by the Dutch government.

Sebuah foto gadis Bali dalam pose yang sangat indah, dengan dada yang terbuka. Foto ini memiliki arti besar dalam sejarah karena pernah dipamerkan di Paris Colonial Exhibition pada tahun 1931, dimana pemerintah Belanda memperlihatkan Bali dalam skala besar. Ini menjadisebuah kesempatan ketika ‘langse’ dibuka, memperkenalkan Bali kepada kepada masyarakat Eropa. Foto ini dipajang pada covernya brosur pariwisata resmi yang diterbitkan pemerintah Belanda.



Juist. Klik de foto aan en kijk er maar eens goed naar. Niet even snel, maar laat naast de compositie alle details doordringen.

Bloem gezien?

En die andere?

Haar haardracht?

Patroontje van de stof?

Kwaliteit van het beeldhouwwerk?

Mooi hè?

Goed. Vandaag waren we naar het Bali Art Festival. “We” is in deze een ander begrip dan “wij viertjes”. Vanmorgen zijn die vier gaan ontbijten bij Starcafé, het Internet-café waar Hans en Dolf overigens veel groeten van de meisjes van de bediening krijgen.

Daarna met de taxi naar (O, Gruwel!) McDonalds in Sanur – niet om te eten gelukkig, maar om Sonja en Gerard en Milly en Horst op te halen. Na het vervolgens neerstrijken bij (gaap, echt waar alweer?) Batujimbar Café om wat koffie etc. en Jos in te slaan, met z’n allen naar Denpasar.

Want daar is het Bali Art Festival, inderdaad. Onze Joske had een Balinese vriendin, Winda (spelfouten zijn mijn schuld) gevraagd om ons rond te leiden en dat ging prima. Veel gezien, van meuk tot mooi, van prut tot prachtig, van stom tot verstommend.

En dan vooral weinig van de eerste helft, veel van de tweede. Echt heel mooi. Batik, zilveren en gouden sieraden, schilderijen, tempel-paraphernalia, een markt, een tentoonstelling over de traditionele Balinese manier van bouwen, en markt waar van alles te koop is (van boeken over de Hindoeïstische agama via blikken bootjes tot allerlei etenswaren).

En: Bali toeristisch? We hebben in de uren dat we daar waren zegge en schrijve zes (6) niet-Indonesische mensen gezien, alles opgeteld – ik had er maar twee. Robrecht en Elise spotten nog een.........VLAAMS!!!!!! gezin. En wie zegt er hier dat Belgen niet reizen? Nou?

Één van de paviljoens van de tentoonstelling bevatte een serie prachtige foto’s van Bali uit de koloniale Nederlandse tijd. Prachtig, de ene nog mooier dan de andere, een sfeerbeeld wat ons behoorlijk stil maakte. De Bupati van Karangasem met zijn zoon, 1890. Kris-vechters in trance. Pencak silat beoefenaars in 1938. Oefenende Legong danseresjes. Enzovoort, enzovoort.
Die foto hierboven vonden we de allermooiste; en wij blijkbaar niet alleen als je het bijschrift leest. Dat bijschrift heb ik over zitten typen van het origineel, want dat ligt hier op tafel. En als je op bezoek komt, kun je de foto in het echt zien, want hij is niet meer van het Tropenmuseum.

Hij (of moet ik zeggen: ze?) is nu van ons. Veni, vidi, foetsi. Het eerste dat we hier gekocht hebben voor ons nieuwe huis.

Morgen (woensdag) ligt Bali een beetje stil – de nieuwe gouverneur van het eiland moet worden gekozen en dat betekent dat iedereen een vrije dag heeft. Wij gaan dus een dagje zwemmen, lezen en zo en niet te vergeten: Steffie, Robrecht en Elise gaan hun indrukken van de eerste dagen aan het digitale papier toevertrouwen,

Donderdag gaan we de eerste voorzichtige verkenning uitvoeren naar grond; een kennis schoot me er over aan en we gaan maar eens kijken naar een stuk dat te koop zou zijn.

Het is hier leuk.


P.S. Over "leuk" gesproken: Denise heeft de fotoos van het afscheidsfeest in het Paterspand op Internet gezet. Hier links vind je de link ernaar toe. Veel plezier!
P.P.S. Er zijn her wat prpblemen met Internet; ik kan geen verdere fotoos uploaden. Morgen een nieuwe poging!

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Wat missen wij hier toch veel,als ik het zo lees. De dame op de foto vind zelfs ik mooi. Maar Peter, als rechtgeaarde nederlander (???) zou je het allereerst een foto van een hollands kaasmeisje in je nieuwe huis moeten hangen! Maar gelukkig hebben wij,die verdraaide familie van Steffie, jullie een slinger met vlaggetjes met onze fotos erop meegegeven.In ieder geval: geniet van alles en hou ons op de hoogte. Groeten aan die nichten van mij en hun aanhang.Doei! Puck.

Anoniem zei

Heee Herfkes!
Leuk om te lezen wat jullie allemaal meemaken daar. Het begint wel een beetje te kriebelen om daar ook heen te gaan! Heel veel plezier en succes!
Groetjes Dave

Anoniem zei

Jaja...onder het mom van "dit is kunst" een foto van een mooi meisje met blote borsten aan de muur hangen! ;-)

Peter zei

Inderdaad. Zeg je het tegen niemand?